
Przygotowanie masy z gliny i słomy

GLINA
Rozróżniamy kilka rodzajów gliny, w zależności od ich spoistości i skurczu. Tak więc rozróżniamy glinę bardzo chudą, glinę chudą, glinę średnio chudą, glinę średnio tłustą, glinę tłustą i glinę bardzo tłustą. Do wykorzystania w budownictwie nadają się tylko trzy ostatnie rodzaje gliny. Parametry poszczególnych rodzajów gliny wyszczególnio w tabeli:
Rodzaj gliny | Spoistość G/5cm | Skurcz % |
Bardzo chuda | 300-400 | 3 |
Chuda | 401-550 | 4 |
Średnio chuda | 551-750 | 5 |
Średnio tłusta | 751-1000 | 6 |
Tłusta | 1001-1350 | 7 |
Bardzo tłusta | 1351 | 8 |
SŁOMA
W zasadzie można zastosować każdy rodzaj słomy, pod warunkiem że jest ona sucha. W przypadku braku słomy można użyć również trociny i kulki styropianowe.
PRZYGOTOWANIE MASY GLINIANO SŁOMIANEJ

Następnie należy wymieszać glinę ze słomą. Proces ten następuje w wannie, zbitej z desek i uszczelnionej folią. Przed wymieszaniem należy masę glinianą przelać przez sito by wyeliminować gródki nierozpuszczonej gliny oraz kamienie. Propocje w jakich miesza się glinę ze słomą zależą od rodzaju gliny i kształtują się następująco:
Rodzaj gliny | Proporcja – słoma : glina |
Średnio tłusta | 1,5 : 1 |
Tłusta | 2 : 1 |
Bardzo tłusta | 2,5 : 1 |
Słoma mieszana z gliną powinna mieć długość 10 – 30 cm.