TERMIN: Program 3-dniowy – DO USTALENIA

Oferta zawiera:

  • 3 dni pobytu (w tym 2 noclegi)
  • wyżywienie* (śniadanie, poczęstunek ekologiczny w ramach lunchu i obiadokolacja – zgodnie z poniższym programem)
  • wykłady i warsztaty w ramach poniższego programu

Zajęcia prowadzone są w EKOCENTRUM ICPPC (www.eko-cel.pl) przez najlepszych specjalistów. Noclegi w ZAGRODZIE POTOCZEK www.potoczek.pl i w EKOCENTRUM ICPPC w pokojach 2-4 osobowych. Preferujemy grupy 6-8 osobowe.

PROGRAM:august_2008_-_usa_27_20111008_1742885913
1 DZIEŃ (4 godz zajęć) – blok „‚W zdrowym ciele zdrowy duch”

Przyjazd, zakwaterowanie (od godz. 13:00)

15:00-15:45 Zwiedzanie EKOCENTRUM ICPPC z przwodnikiem, zapoznanie się ze zwierzętami hodowanymi w gospodarstwie

15:45-16:30 Rodzaj budownictwa a zdrowie – budownictwo z gliny i słomy, prezentacja

16:30-18:00 Jakim powietrzem oddychamy takie zdrowie mamy – odnawialne źródła energii dla naszego zdrowia i środowiska – prezentacja

18:30 obiadokolacja

2 DZIEŃ (6 godzin zajęć) – blok „Zioła i surówki z łąki dla zdrowia i urody”pola_pene_mleczy_20091012_1485600396

8:00 – 9:00 śniadanie

9:30 – 11:00 Poznajemy zioła i ich zastosowanie – warsztat połączony ze spacerem po ogródku ziołowym i po łąkach

11:00-13:00 uczymy się robić smakołyki z pokrzywy (sok, szpinak, zupa, placuszki, herbatki) oraz surówki z mlecza i innych ziół – warsztat

13:30 – 15:00 Ekologiczny poczęstunek z lokalnych i sezonowych produktów, wolny czas

16:00 – 17:30 – Korzystamy z naturalnych materiałów – warsztaty robienia świeczek z wosku pszczelego, robienie ozdób z wełny i nasion (uczymy sie poznawać nasiona i wykorzystujemy wełnę z naszych zwierząt )

18:00 obiadokolacja

3 DZIEŃ – Blok (5 godz. zajęć) „Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz aż się zepsujesz”KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

8:00 – 9:00 śniadanie

9:30 – 11:45 – Gdzie i dlaczego szukać dobrego jedzenia. Uprawa warzyw – kiedy? jak? jakie? sąsiedztwo roślin, komposty i gnojówki roślinne – wykłady i warsztaty

11:45-13:15 Lokalny Plan Działania – współpraca miasto wieś – wykład połączony z warsztatem

14:00 – 15:00 Ekologiczny poczęstunek z lokalnych i sezonowych produktów

16:00 – wyjazd

 

WYKŁADOWCY: Jadwiga Łopata, Sir Julian Rose, Krzysztof Wietrzny, Joanna Bojczewska oraz Adam Payne

zesp_z_kozica_-_wystpy_w_mucharzu_20121108_2030057413

JADWIGA ŁOPATA – Inicjatorka i współzałożycielka Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi. Od 20 lat aktywnie działa na rzecz ochrony i promocji tradycyjnych wartości polskiej wsi oraz naturalnej i kulturowej różnorodności. Prowadzi małe tradycyjne gospodarstwo ekologiczne; od wielu lat dyrektorką EKOCENTRUM ICPPC www.eko-cel.pl. Znana ze swoich ciekawych autorskich warsztatów i z pasją prowadzonych wykładów. Za swoją działalność została nagrodzona Złotym Krzyżem Zasługi oraz Nagrodą Goldmana (ekologiczny Nobel).

SIR JULIAN ROSE – pionier ekologicznego rolnictwa w Anglii, od 10 lat prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi-ICPPC, właściciel jednego z pierwszych ekologicznych gospodarstw w Anglii, działacz społeczny. Wieloletni członek zarządu najważniejszego angielskiego stowarzyszenia „Soil” (Ziemia), zajmującego się promocją i atestacją gospodarstw ekologicznych. Korespondent w prestiżowego pisma „Environment Now” (Teraz środowisko), doradca instytucji rządowych, autor książki „Zmieniając kurs na życie. Lokalne rozwiązania globalnych problemów” www.renesans21.pl

krzysztof_wietrznyKrzysztof Wietrzny – współtwórca Ekocentrum w Stryszowie, ekolog, pasjonat, wykorzystujący technologie OZE na co dzień, z fotowoltaiką związany od 1999 roku. Zawodowo oraz prywatnie zrealizował kilkaset instalacji fotowoltaicznych, kilkaset systemów z kolektorami słonecznymi oraz kilkadziesiąt kompleksowych instalacji z pompami ciepła.
Przez ostatnich kilka lat pracował jako trener z zakresu OZE i fotowoltaiki, prowadząc między innymi szkolenia akredytowane przez UDT.

PROMOCYJNY KOSZT WARSZTATÓW: 395 zł od osoby przy grupie nie mniejszej niż 6 osób, uwzględnia całość wg opisu

PŁATNOŚĆ: Płatne przelewem najpóźniej 7 dni przed datą warsztatów na konto Fundacji ICPPC. Prosimy o potwierdzenie dokonania wpłaty e-mailem, telefonicznie lub faksem.

Numer konta: 98 8111 1019 2002 2004 4965 0001, Beskidzki Bank Spółdzielczy, Oddział Wadowice, Posiadacz konta: FUNDACJA ICPPC, 34-146 Stryszów. Tytuł wpłaty: “Dotacja na warsztaty”.

Osoby zainteresowane uczestnictwem w warsztatach prosimy o zgłoszenia e-mailem: biuro@icppc.pl lub telefonicznie 033 8797 114.

Zasady rezygnacji z warsztatów

 

*UWAGA! Produkty używane do sporządzania potraw są wysokiej jakości i pochodzą od lokalnych dostawców. Nie używamy polepszaczy smaku, kolorantów i GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów). Posiłki są wegetariańskie, BARDZO smaczne i bogate.