Siejemy zimowe sałatki
Od lat dzielimy się z Wami doświadczeniami z naszej arki EKOCENTRUM ICPPC. Trzy tygodnie temu zebraliśmy ostatnie pomidory, zostawiając tylko nasturcję, która po odzyskaniu wolności/przestrzeni rozrosła się cudownie. Wysialiśmy też zimowe sałatki i szpinak. I już dzisiaj zbieramy te smakołyki na śniadania i obiady. Zobaczcie na zdjęciach te cudowne roślinki… Zaplanujcie swój udział w warsztatach […]
ZBIERANIE I PRZECHOWYWANIE WARZYW I NASION
Niestety warsztaty nie odbędą się w zapowiadanym terminie 29.09.2019. Nowy termin podamy wkrótce. Termin: 11:00 Zwiedzanie EKOCENTRUM ICPPC i przyległego gospodarstwa 11:45 Zbieranie warzyw i nasion. 13:15 Jakie nasiona? Przechowywanie warzyw i nasion. 14:45 Zakończenie Każdy uczestnik dostanie dynię i zielone liście „szpinakowe” z naszych upraw. Koszt: 120 zł, płatne na miejscu. UDZIAŁ W WARSZTATACH MOGĄ […]
„KOALICJA MIŁOŚCI” – REPORTAŻ DOROTY JAŚKIEWICZ-ŁEBEK
Polskie Radio, 31 stycznia 2019 https://www.polskieradio.pl/80/1007/Artykul/2259422,Koalicja-milosci-reportaz-Doroty-JaskiewiczLebek
Jesienne impresje
Warto posadzić w ogrodzie krzaczek jagód goji. Dlaczego? Już wszystkie owoce opadły, ale jagody goji właśnie dojrzewają:) Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. A pamiętacie małe rude kotki? Czyż nie jest piękna ich mama w jesiennej szacie?
Zapasy w Ekocentrum ICPPC
W EKOCENTRUM ICPPC mamy dużo zapasów na zimę. A jak u Was? W naszej arce oprócz smacznego, zdrowego jedzenia z naszych pól i przetworzonego naszymi rękami, mamy też nasiona i wełnę od alpak i owiec:)
Przepis na smaczny i energetyczny obiad
Największą nagrodą za trud związany z uprawą warzyw jest obiad przygotowany z tych warzyw. Przepis: 1. Wiosną przygotowujemy pole i wysiewamy nasiona różnych warzyw, najlepiej z uwzględnieniem kalendarza biodynamicznego i sąsiedztwa roślin. 2. Przez kilka miesięcy pielęgnujemy nasze roślinki – plewimy (ale nie za dużo), podlewamy, opryskujemy preparatami ziołowymi, itp. Wszystko robimy z miłością. 3. […]
Nasiona pasternaku
Kochani Dobre nasiona to najważniejsze ogniwo w procesie wytwarzania żywności… a najlepsze są nasiona własne. Na naszych warsztatach „Budowania Arki” http://eko-cel.pl/zbuduj-swoja-arke-w-drodze-do-samowystarczalnosci-1/ uczymy jak pozyskiwać własne nasiona i jak je przechowywać aby wiosną były pełne wigoru. Właśnie zebrałam nasiona pasternaku – na zdjęciach: kwiaty pasternaku i jego nasiona zebrane do przetaka. Pozdrawiam i zapraszamy, Jadwiga Łopata
Czas na kiszenie ogórków
Czas na kiszenie ogórków… to jest też proces budowania Arki. Przepis na najsmaczniejsze i najzdrowsze górki kiszone. Składniki: kilka kg ogórków uprawianych własnymi rękami lub od zaufanego rolnika polska sól kamienna (wielicka lub kłodawska) przyprawy: chrzan, czosnek, liście czarnej porzeczki, koperek, sól dobra woda przegotowana dużo serca! Przygotowanie: Umyte ogórki i przyprawy układamy ciasno w […]
Czas zbierać skrzyp…dla naszego zdrowia i dla zdrowia naszych roślin
Kochani zbieramy skrzyp! Preparaty z niego pomogą nie tylko utrzymać w zdrowiu nasze ciało ale również wzmocnią rośliny, które uprawiamy. Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to wspaniałe zioło, które rośnie dziko na łąkach i w lasach. Jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, ma wyjątkowe właściwości pro zdrowotne (m.in. moczopędne i przeciwzapalne), zapobiega przedwczesnym procesom starzenia, […]
W Ekocentrum ICPPC wyrosły orchidee
Na łąkach i w ogrodzie EKOCENTRUM ICPPC kosimy kosą, po przekwitnięciu ziół i łąkowych kwiatów. Storczyki są tam gdzie intuicyjnie w zeszłym roku Jadwiga zagrodziła łąkę i nie pozwoliła kosić. Matka Natura podarowała nam w zamian te piękne kwiaty.